november 22, 2018

17 global goals

In 2015 hebben wereldleiders ingestemd om 17 doelen in te zetten voor een betere wereld tegen 2030. Deze doelen hebben de macht om armoede te beëindigen, ongelijkheid te bestrijden en de klimaatverandering te stoppen. Het is nu aan ons, de maatschappelijk om samen te werken aan een betere toekomst voor iedereen.

De 17 doelen zijn:

 1. Geen armoede
 2. Geen honger
 3. Goede gezondheid en welzijn
 4. Kwaliteitsonderwijs
 5. Mannen en vrouwen gelijk
 6. Schoon water en sanitair
 7. Betaalbare en duurzame energie
 8. Eerlijk werk en economische groei
 9.  industrie, innovatie en infrastructuur
 10. ongelijkheid verminderen
 11. duurzame steden en gemeenschappen
 12. verantwoorde consumptie
 13. klimaat verandering aanpak
 14. leven in het water
 15. leven op het land
 16. vrede, veiligheid en sterke publieke diensten
 17. partnerschap om doelstellingen te bereiken

 

Waarom zijn deze doelen zo belangrijk?

Met de Global goals bereiken wij met zijn allen een betere wereld in 2030. (Zoals het je misschien al is opgevallen, is de wereld van tegenwoordig nog niet op zijn aller allerbest). Er is altijd ruimte voor verbetering. En dat is waarom de Global goals zijn ingezet. Om de wereld te verbeteren en iedereen een betere toekomst te bieden.

De Global Goals gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de Global Goals niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten. Via online enquêtes konden burgers overal ter wereld stemmen op thema’s die zij belangrijk vinden, zoals onderwijs en internettoegang. VN-medewerkers gingen met pen en papier het platteland op in de armste landen ter wereld. Zo hebben wereldwijd bijna 7,8 miljoen mensen gestemd op hun favoriete thema. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. En deze agenda geeft aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid, en klimaat.

Wat hebben de doelen met jouw te maken?

De globale goals gaan ook over jou. Kleding die je bij de winkel koopt, komt grotendeels uit het buitenland, zoals Bangladesh of Ethiopië. Door jouw shirtje ben je verbonden met de werkomstandigheden daar, de hoeveelheid water die er wordt gebruikt en vervuild tijdens de productie en hoe duurzaam de katoen verbouwd wordt. Dat geldt voor heel veel kleding die thuis bij jouw in de kast ligt of het eten dat elke avond op tafel wordt geserveerd ook de auto die je elke dag gebruikt om naar school of werk te gaan. Wij zijn allemaal door een of ander manier verbonden met elkaar. Door jouw keuzes en acties kan ook jij bijdrage leveren aan het behalen van de Global Goals.

 

Wat doet LIS aan de doelen?

LIS organiseert diverse projecten die te maken hebben met de 17 doelen. Net als het bedrijf zelf worden de projecten gegeven door studenten voor studenten. Op deze manier willen we alle FC studenten en medewerkers bewust maken. We werken immers aan een betere planeet voor ons allemaal.