Samen op ‘hetzelfde pad’ in Dag van de Mensenrechten

​’Laat ons lopen op hetzelfde pad, terwijl wij onze verschillen verre van ons houden.’ Met deze regels sloot de 21-jarige student ​Daniël uit Eritrea in het Tigrinya het gedicht af, waarmee dinsdag in het Friesland College in Leeuwarden de viering startte van de internationale Dag van de Mensenrechten. Het was vooral een bijeenkomst vol ontmoeting.

Wat is belangrijker: vrijheid of gezondheid, respect of inkomen? In zeer gemengde groepen stonden studenten voor de lastige keus om samen te bepalen welke waarden – voortkomend uit een handvest van de Verenigde Naties – bovenaan het lijstje moeten staan. Het rangschikken van de kaartjes leidde tot stevige gesprekken. En dat was nou juist de bedoeling…

Elkaar leren kennen

Mensenrechten was het thema van de World Human Rights Day. Maar dan moet je elkaar wel kennen… Zo’n honderd studenten van allerlei opleidingen kwamen in het atrium bijeen voor de bijeenkomst, die dan ook vooral bestond uit een reeks workshops. ‘Om elkaar te kennen, moet je elkaar immers ontmoeten’, stelde studente Linda de Haan van het Leerbedrijf Invloed Studenten (LIS) bij de start.

Zo gingen de studenten met een heel verschillende achtergrond vlot aan de slag. Met een ‘Over de streep’ bijvoorbeeld, waarin studenten van inburgering en Flex Entree maar ook meisjes vertelden dat zij best eens worden gediscrimineerd. Voel jij je soms alleen? Ja, dat gebeurt iedereen. Ook wel eens geen zin in school? Ja, natuurlijk… Deze workshops werden georganiseerd en begeleid door studenten van Present Promotions.

Verhalen

Na de pauze kreeg de diversiteit van het Friesland College alle ruimte. Studenten uit Chili, Italië, de Filipijnen, Catalonië, Bangla Desh (via een beeldverbinding), Afghanistan en Groot-Brittannië – vooral uit de opleidingen voor inburgering – vertelden over de situatie in hun land. Over de vrouwenrechten in Afghanistan bijvoorbeeld, waar van gelijkheid nog lang geen sprake is. Over de gebrekkige gezondheidszorg in de Filipijnen…

Zo kwamen allerlei onderwerpen voorbij uit de Global Goals, waarin de Verenigde Naties hebben vastgelegd hoe we samen kunnen werken aan een betere en duurzame wereld. Die doelen zijn door het Friesland College omarmd. En door persoonlijke verhalen komen zulke ‘Goals’ heel dichtbij studenten. Over het belang van vrijheid bijvoorbeeld, want die waarde kwam bij het rangschikken van de kaartjes ook duidelijk als belangrijkste naar boven. Dan heb je mensenrechten heel hard nodig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.